Canvis, renúncies, morts, acomiadaments i nous fitxatges amb més presència femenina

Fins a mitjan segle XIX, totes les matèries tintòries tenien un origen vegetal, animal, mineral o eren productes d’elements químics bàsics. No existien els colors de síntesi, els fets al laboratori, producte d’una reacció química. Els primers industrials de la química treien el màxim partit dels colors naturals que es trobaven a la naturalesa, els afinaven i els aplicaven.

El 25 de desembre de 2021 es va llançar el telescopi James Webb des de la base espacial de Kourou, a la Guaiana Francesa, mitjançant un coet Ariane amb destinació al punt de Lagrange L2, un lloc de l’espai situat més enllà de la Terra, a 1,5 milions de quilòmetres de distància, sobre la línia Sol-Terra, on va arribar el 25 de gener de 2022. La seva missió és substituir el telescopi espacial Hubble en l’estudi de les regions més profundes de l’Univers.

Què és el SARS-CoV-2?

El SARS-CoV-2 és el virus responsable de la covid-19 (acrònim de l’anglès coronavirus disease 2019, per l’any en què es va iniciar la pandèmia). Pertany a la família dels coronavirus, que s’anomenen d’aquesta manera per l’aspecte que tenen les glicoproteïnes que cobreixen la seva superfície, que tenen forma de corona solar. Són causa de diverses malalties, que acostumen a afectar, entre altres òrgans i sistemes del cos, l’aparell respiratori.

Amb la publicació d’aquest volum, el volum inicial o número I de la col·lecció Catalunya Romànica, són ja dinou els volums apareguts, i es pot dir, per tant, que l’obra es troba pràcticament llesta o que enfila el darrer tram de la seva cursa.

L’absència de turisme durant la pandèmia a l’antiga ciutat de Lopburi (Tailàndia) va permetre l’ocupació dels carrers pels macacos. © Sasaluk Rattanachai/ Facebook

El 2020 els mitjans de comunicació van portar també mascareta i van patir l’efecte devastador del coronavirus. La pandèmia va significar un reforç de la necessitat d’estar informats i va accelerar la transformació dels mitjans.

Realització d'una prova PCR

Antecedents i inicis de la pandèmia

La pandèmia de la COVID-19 causada pel coronavirus SARS-CoV-2 és filla de la globalització. La mobilitat de persones, de productes a gran escala, el canvi climàtic, la pèrdua progressiva de biodiversitat, la contaminació durant els darrers cinquanta anys han fet que un brot epidèmic esdevingui pandèmia en un temps molt breu.

t

Cartell de la pel·lícula The Mandalorian

© Star Wars

La sèrie televisiva The Mandalorian va marcar un punt d’inflexió en la producció de continguts audiovisuals. I per admetre-ho, no cal que hom sigui fan de l’univers Star Wars o que tingui una opinió positiva d’aquesta nova producció de la franquícia creada per George Lucas i ara propietat de Disney. 

S’ha de reconèixer que la covid ha tingut l’originalitat de trencar tots els plans, de capgirar-ho absolutament tot, i només la imaginació i la creativitat de la gent han permès evitar que la cultura popular acabés l’any 2020 en blanc. El nou virus ha posat a prova la capacitat d’adaptació d’un àmbit cultural molt arrelat a la societat, fonamental per enfortir la identitat de país.