Ramon Coll i Huguet

(Maó, Menorca, 22 de desembre de 1941 — Barcelona, 16 de gener de 2023)

Ramon Coll i Huguet

© Família Coll

Pianista.

Nascut en una família de músics, inicià els estudis musicals molt jove. A onze anys celebrà el seu primer concert amb orquestra (Concert núm. 1, de Beethoven). A catorze finalitzà els estudis al Conservatori de Palma i obtingué el títol de professor de piano amb les màximes qualificacions. Amb divuit anys guanyà el segon premi al Concurs Internacional de Piano Frédéric Chopin de Valldemossa, el premi extraordinari Magda Tagliaferro i el premi de l’Institut Francès de Barcelona.

El 1960 es traslladà a París per treballar amb M. Tagliaferro. Ingressà al Conservatori Nacional Superior de Música de París, on fou guardonat amb el primer premi d’aquesta institució (1964). Fou deixeble també de J. Mas Porcel, J. Morpain, V. Perlemuter, L. Gousseau i S. Richter.

Desenvolupà una destacada tasca pedagògica a les càtedres de piano del Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona (el 1968 i, de nou, el 1998), del Conservatori Superior de Música de Sevilla (1973) i del Conservatori Superior de Música del Liceu (1987), i com a cap del departament de piano del Conservatori Superior de Música de Palma (2000). Des del 1985 fou acadèmic numerari de la Real Academia de Bellas Artes de Santa Isabel de Hungría de Sevilla. Fou guardonat amb la Insígnia d’Or de la Federació Internacional de Joventuts Musicals (1985) i amb la Medalla d’Or Ciutat de Maó (2008).

Feu innombrables concerts a l’Estat espanyol, Europa i Amèrica, i nombrosos enregistraments discogràfics. L’any 1989 creà un grup de cambra amb els músics Gonçal Comellas (violí) i Marçal Cervera (violoncel). L’any 2015 rebé la Creu de Sant Jordi.