i Lluís Companys, president de Catalunya. Biografia humana i política | enciclopèdia.cat

Lluís Companys, president de Catalunya. Biografia humana i política

Sumari de l’obra

Presentació

Lluís Companys, president de Catalunya és l’adaptació digital de l’obra en dos volums que Enciclopèdia Catalana va publicar el 2006 sota la direcció de Josep Maria Solé i Sabaté.

L’execució del president de la Generalitat Lluís Companys el 15 d’octubre de 1940 a la muntanya de Montjuïc de Barcelona a mans d’un escamot de l’Exèrcit franquista, marca un abans i un després en la història contemporània de Catalunya. La mort el convertí en un símbol de la lluita contra un règim dictatorial que pretenia dur a terme un genocidi cultural i nacional a Catalunya.

Setanta-cinc anys després de la seva mort, continua essent una figura que atrau estudiosos i historiadors. Hi ha un fet incontestable arreu del país i a molts llocs del món: el president de Catalunya Lluís Companys dóna nom a carrers, places, edificis i tota mena d’instal·lacions. És la denúncia de la barbàrie i, alhora, l’homenatge a un home i a un país.

La seva mort, i el ressò que va tenir, va trencar forçats silencis, va afluixar ferris controls i obligades censures. L’eco de la ignomínia assassina va ser molt superior a la voluntat dictatorial dels seus botxins de silenciar l’home i el país. Immediatament després de ser afusellat, hom va dir que la seva figura s’aniria engrandint amb el temps. I ha estat així.

Director

Josep Maria Solé i Sabaté

Director de l’obra. Doctor en Història, Universitat Autònoma de Barcelona (biografia de Josep Maria Solé a la Gran enciclopèdia catalana)
Autors

Teresa Abelló i Güell

Doctora en Història (Universitat de Barcelona)

Ramon Alquézar i Aliana

Doctor en Història (Universitat Autònoma de Barcelona)

Agustí Colomines i Companys

Doctor en Història (Universitat de Barcelona)

Josep Cruanyes i Tor

Historiador i advocat

Enric Olivé i Serret

Doctor en Història (Universitat Rovira i Virgili)

Josep Maria Ortiz i Arilla

Llicenciat en Història

Jordi Pomés i Vives

Doctor en Història (Universitat Autònoma de Barcelona)

Queralt Solé i Barjau

Llicenciada en Història

Paco Tovar Aloguín

Doctor en Història (Universitat Rovira i Virgili)
Llegir més...