Rèquiem per un camperol

Réquiem por un campesino español (Mosén Millán)

Pel·lícula del 1985; ficció de 95 min., dirigida per Francesc Betriu i Cabeceran.

Fitxa tècnica

PRODUCCIÓ: Nemo Films, Venus Producción (Madrid); ARGUMENT: Réquiem por un campesino de Ramón J.Sender; GUIÓ: Gustau Hernández, F.Betriu, R.Artigot; FOTOGRAFIA: Raúl Artigot (Eastmancolor, panoràmica); AMBIENTACIÓ / DECORACIÓ: Julio Esteban, Josep Rosell (ambientació); MUNTATGE: Guillermo S.Maldonado; MÚSICA: Antón García Abril;SO: Ricardo Steimberg (directe); INTERPRETACIÓ: Antoni Ferrandis (mossèn Millán), Antonio Banderas (Paco el del Molí), Fernando Fernán Gómez (Don Valeriano), Terele Pávez (Jerónima), Simó Andreu (Don Cástulo), Emilio Gutiérrez Caba (el centurió), Francisco Algora (el sabater), María Luisa San José (la mare de Paco), Antonio Iranzo (el pare de Paco), Eduardo Calvo (Don Gumersindo), Conrado San Martín (el bisbe), José Antonio Labordeta (el pregoner); ESTRENA: Madrid, 17.09.1985, Barcelona, 23.09. 1985, TV, 21.10.1987 (en català); PREMIS: Cadis 1985 (votació popular).

Sinopsi

Mossèn Millán seu a la sagristia mentre espera que arribin els parents i amics de Paco el del Molí, per celebrar una missa de rèquiem per la seva ànima. El rector recorda la història de Paco, des del naixement fins a la seva mort, assassinat per uns forasters, amb la col·laboració de tres cacics del poble i la participació passiva, potser involuntària, del mateix mossèn.

Producció

Adaptació força fidedigna de l’obra de R.J. Sender, en què el director reconstrueix el període previ a la guerra civil de 1936 fins al final del conflicte a través d’una història particular. F. Betriu descriu el protagonista no com un heroi, sinó com un home normal que, fruit de les circumstàncies, ha de lluitar contra la injustícia i la repressió. La cinta es rodà en exteriors i, a través d’una fotografia en què dominen els tons ocres i marrons, s’aconsegueix donar un to fred i distant a la crònica dels esdeveniments que planteja un problema de consciència més enllà dels sentiments religiosos. La Censura obligà a canviar el títol original per Réquiem por un campesino español i a afegir-hi, a més, el subtítol de Mosén Millán, primer títol de la novel·la publicada a Mèxic.