Charlie Rivel

Josep Andreu i Lasserre
(Cubelles, Garraf, 24 d’abril de 1896 — Sant Pere de Ribes, Garraf, 26 de juliol de 1983)

Nom amb què és conegut el pallasso Josep Andreu i Lasserre.

Fill de Pere Andreu i Pausas, el 1920 participà amb els seus germans René i Pau (Polo) en el famós número dels Andreu-Rivels. En separar-se d’aquests (1935), per dissensions familiars, actuà sol o amb companys ocasionals.

Les seves actuacions en solitari es caracteritzaven per un diàleg sense paraules amb el públic basat únicament en onomatopeies, acrobàcies i pantomimes, i per anar vestit sempre amb una perruca taronja, amb nas quadrat vermell, sabates enormes i una estreta samarreta llarga fins als turmells.

Gaudí de renom internacional. Gran part de la seva carrera artística tingué lloc fora de l’Estat espanyol, on retornà l’any 1954. Des del 1958 actuà de manera estable al circ Price, i instal·là el seu domicili a Cubelles. És autor d’unes memòries, Pobre payaso (1973), i participà en diverses pel·lícules.

Entre altres distincions, fou guardonat amb el Premio Nacional de teatre (1970) i amb la Creu de Sant Jordi (1983).

Casat (1920) amb la cavallista espanyola Carmen Busto, tingueren quatre fills: Paulina (coneguda com Paulina Schumann), Juanito, Charlie i Valentino (els Charlivels, músics i ballarins acrobàtics).