observatori d’Arecibo

L’observatori d’Arecibo, amb l’antena secundària suspesa per cables en tres torres

© Cortesia d’Arecibo Observatory, una instal·lació del NSF

Observatori astronòmic i ionosfèric situat a la costa nord de Puerto Rico, a uns 13 km de la ciutat d’Arecibo.

Forma part del National Astronomy and Ionosphere Center i és administrat per la Universitat de Cornell sota contracte amb la National Science Foundation dels EUA.

Inaugurat l’1 de novembre de 1963, el principal instrument d’observació consistia en un gran radiotelescopi radar de 305 m de diàmetre, construït sobre el sòl i aprofitant una fondalada natural rectificada per fer-ne un segment d’esfera. Suspès per cables elevats per tres grans pilars, a 150 m per sobre de l’estructura corbada s’hi situà el receptor. Un sistema d’alimentació permetia d’abastar fins a 20° del zenit.

Destinat sobretot a observacions astronòmiques, i secundàriament a programes d’estudi de l’atmosfera i a alguna aplicació militar, entre els nombrosos descobriments que l’observatori feu possible cal esmentar la detecció dels púlsars que portaren a la primera identificació de les ones gravitacionals (1974). El mateix any fou enviat un missatge al cúmul estel·lar Messier 31; aquest fou el primer intent de comunicació amb possibles civilitzacions extraplanetàries.

La construcció del telescopi en una regió especialment propícia a atzars meteorològics i geològics el sotmeteren a greus desperfectes al llarg de la seva existència. Foren especialment greus els causats per l’huracà Maria (2017) i pels terratrèmols que afectaren l’illa de Puerto Rico l’any 2020, després dels quals la National Science Foundation n’anuncià la clausura, que es feu efectiva el 2022, i el desmantellament parcial. L’any 2023 s’anuncià la creació d’un centre d’interpretació en les instal·lacions del radiotelescopi per tal de divulgar la seva història i els seus descobriments.