En el balanç de dos anys de mandat, la presidenta, Laura Chinchilla, va mostrar l'èxit del seu govern per aconseguir l'estabilitat econòmica en un context de crisi internacional, tot i les dificultats per equilibrar les finances del país a causa de la crisi fiscal. Malgrat això no va obtenir l'aprovació parlamentària per la reforma fiscal que pretenia augmentar la recaptació, amb la intenció d'assegurar el finançament de l'educació pública i de la seguretat social, els dos capítols de despesa pública que requerien més atenció. A més, el ministre de finances i arquitecte de la reforma fiscal, Fernando Herrero, va haver de dimitir acusat de corrupció.
En l'àmbit econòmic es va constatar un augment important de la demanda interna, mentre que en el sector extern el creixement de les exportacions no va aconseguir anivellar el dèficit per l'augment del valor de les importacions a causa dels elevats preus dels combustibles. Tot i això, finalment el creixement del PIB es va acostar al 5%.
En les relacions exteriors, la presidenta Chinchilla va fer una gira oficial al maig per Europa, amb escales a França, Alemanya i el Vaticà. Aquesta visita va coincidir amb la imminent entrada en vigor de l'acord d'associació entre la Unió Europea i Amèrica Central. Més endavant, a l'agost, la presidenta va tornar a viatjar a la Xina per segona vegada després d'assumir-ne el càrrec el 2010, signant diferents acords per reforçar la relació bilateral.