Uzbekistan 2013

Al novembre del 2013 el Comitè de les Nacions Unides conta la Tortura va publicar un informe durament crític contra el Govern de l’Uzbekistan, al qual va demanar que deixi d’emprar sistemàticament la tortura i de violar els drets humans. Al mes següent, l’informe anual de Transparència International va situar el país entre els deu més corruptes del món. Aquests informes no van fer més que corroborar l’Uzbekistan com un dels països menys democràtics del món.

El fet és que la repressió es va mantenir al país i que cada cop va dirigida a sectors més febles de la població. A l’agost va ser condemnat per violació el pare de l’activista exiliat Bahodir Choriev, de 71 anys. Al mateix mes van condemnar el defensor dels drets humans Turaboi Juraboiev, de 75 anys, a cinc anys de presó.

Tanmateix, el règim del president Islam Karímov va aconseguir una certa protecció internacional en presentar-se com el garant de la lluita contra l’extremisme a l’Àsia Central. El control sobre les mesquites, la prohibició de grups religiosos radicals o l’empresonament de milers de gihadistes són aspectes de la repressió a l’Uzbekistan que costen més de condemnar tant pels països occidentals com per Rússia.

El creixement econòmic del país es va mantenir alt, del 7,1% el 2013, però amb fortes desigualtats i una inflació del 12%, per la qual cosa les condicions de vida per a la major part de la població continuen essent dures.